Feudalii zilelor noastre

 

O lege făcută pe genunchi, exclusiv de către culte, conferă ierarhilor întâistătători rangul de mari feudali, infailibili, imuni în fața legii țării și cultelor recunoscute, statutul de stat în stat.

În noul scandal apărut pe moșia Vrancei și a Buzăului, în care junele ierarh instigă la violență cu un tupeu de mafiot, răsar din nou acele atitudini infracționale tolerate cu sfințenie și în exces de către autoritățile statului. De la revoluție până în prezent, toți ierarhii care au avut probleme cu legea fiind subiecți ai unor plângeri penale care vizează infracțiuni care variază pe o gamă largă între pedofilie, luare de mită și propagandă politică, au scăpat de condamnări și continuă să practice „cele sfinte” de la înălțimea tronurilor lor boierești.

Am citit și comunicatul moșierilor de la Buzău. Vezi Doamne, coana preoteasă avea afaceri cu obiecte de cult care l-au deranjat pe marele ierarh și că acela ar fi motivul pentru care popa ar fi fost lovit cu grație ierarhică. Nimeni nu pomenește de faptul că popii din aproape toată țara, în zi de chenzină, mai aduc de acasă bănet pentru a plăti dările la împărăție. Cheltuielile suportate de ei se pare că sunt donații pentru construirea catedralei mântuirii neamului, întreținerea postului de televiziunea Trinitas și a radioului cu același nume și a publicației Lumina. Oare ce ar spune procurorii dacă ar descoperi că popii văd salariul doar pe statul de plată și semnează pentru ceva ce nu iau?

Din partea popilor, liniște deplină! Se mai aude glasul unuia când este scuipat afară din sistem. Pe posturile televiziunilor mai apare câte unul mărturisind plângăcios despre cum a dat el, săracul, șpagă pentru obținerea unui post.

Fapte ca acestea se petrec deoarece biserica și-a construit după revoluție un sistem feudal de autoapărare. A elaborat o lege 100% favorabilă săvârșirii abuzurilor de către ierarhi fără ca aceștia să se teamă de justiția umană. Toată justiția care s-ar putea face într-o biserică este la cheremul unor instanțe de judecată interne care, desigur, sunt supuse ierarhilor iar, datorită legii cultelor, se pare că nici o instanță civilă nu se amestecă în deciziile punitive ale instanțelor bisericești, chiar dacă acestea, din punct de vedere legislativ european, constituie grave abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, etc. Cine s-ar putea încumeta să judece transferul popii din Focșani, chiar dacă acesta a construit o biserică și este atașat de enoriașii împreună cu care a construit acea biserică? Pentru instanțele civile nu contează problema de fond, ci cea de formă: episcopului nu i se poate reproșa decizia chiar dacă aceasta ascunde gândurile și intenția  sa nu prea ortodoxă.

Prin urmare, un rege ca cel de la Buzău, poate tăia și spânzura între popii lui mai ceva ca Lăpușneanu, fără ca cineva să-i penalizeze faptele, că deh(!), credincioșii și preoții trebuie să fie supuși ierarhilor(cum aflu cu smerenie din comunicatul de presă al individului), umili și cu frică de Dumnezeu și nu trebuie să-și ridice capul din glod chiar dacă ierarhul, maiestuos, le calcă pe demnitate, drepturi sau pur și simplu: așa are el chef. Spune, Dânsul, că enoriașul trebuie să fie cuminte și să-și respecte ierarhul și preotul, să-și cunoască locul. Păi ce să respecți la unu’ care poruncește ca păcătosul să fie dat cu capul de o bordură?

Nu știu cum de nimănui nu i-a trecut prin cap să atace legea cultelor ca fiind neconstituțională deoarece creează cultelor un statut preferențial. Sau, în fond și la urma urmei, de ce ar trebui să existe o lege a cultelor care reglementează relația dintre stat și culte?

Atâta timp cât aparatul de stat, reprezentat de toată pleiada conducerii politice din ultimii 26 de ani, va avea interes electoral sau bănesc la cultele din România, abuzurile vor continua iar popii, care se pare că-și merită soarta deoarece nici unul nu guiță atâta timp cât se află pe un post cald, vor avea de suferit. Va avea de suferit și imaginea Bisericii și zău dacă nu este păcat de preoții care-și văd de misiunea lor îngrijind pe cei ce au nevoie sufletească și trupească: orfani, sărmani, bătrâni și bolnavi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s